SDA SU ODLUCILE DA KOSOVO TREBA DA BUDE NEZAVISNO- RUSIJA TRAZI KRIVCA ZA RAT U SFRJ

 

  

SRPSKA ARMIJA

 

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

SRPSKA ARMIJA JE SRPSKI NAROD!

SRPSKI NAROD JE SRPSKA ARMIJA!

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

SRPSKA.ARMIJA@LIVE.NL 

srpska-armija@yahoo.com

 srpskaarmija@yahoo.com

the. serbianarmy@yahoo.com

the.serbianarmy@live.nl   

 

BUŠ: SAD SU ODLUČILE DA KOSOVO TREBA DA BUDE NEZAVISNO

usf2

 

ZORZICI BUSICI 

Sjedinjene Američke Države su odlučile da Kosovo treba da bude nazavisno, izjavio je u Tirani američki predsednik Džordž Buš.

‘Odlučili smo, verujemo da Kosovo treba da bude nezavisno. Diplomate rade na tome, da vidimo možemo li da nađemo zajedničko rešenje. Ako ne, u jednom trenutku moramo reći – dosta je, i Kosovo je nazavisno’, rekao je predsednik Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Sali Berrišom.

‘Pokušaćemo da nađemo rešenje da zadovoljimo i Rusiju i Srbiju, kako bi nezavisnost išla glatko. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo izneti rezoluciju’, najavio je Buš.

Predsednik SAD je dodao da bi bilo najbolje da Rusija prihvati da je nezavisnost Kosova ‘neophodna’.

Nezavisnost je cilj i to treba da znaju građani Kosova, poručio je Buš dodajući da Srbija treba da zna da SAD podržavaju njene evroatlantske integracije.

Albanski premijer Salji Beriša poručio je kosovskim Albancima da njihov projekat [o nezavisnosti] ima punu podršku i razumevanje predsednika Buša. Preporučujem im upornost i hladnokrvnost. Kosovo je u srcu predsednika Buša, rekao je Beriša.

Govoreći o sporu sa Rusijom oko protivraketnog štita koji SAD nameravaju da postave u Češkoj i Poljskoj, američki predsednik je rekao da je svrha tog odbramenog sistema zaštita Evrope od ‘odmetničkih država’, a ne pretnja Rusiji.

Rusija nije naš neprijatelj. Hladni rat je završen i mislim da bi trebalo da sarađujemo da uklonimo tu pretnju od odmetničkih država, rekao je Buš.

Američki predsednik, koji je jutros doputovao iz Rima u jednodnevnu posetu Tirani, rekao je da je ponosan što je prvi američki predsednik koji je posetio Albaniju i da mu je uvek zadovoljstvo da poseti neku zemlju koja se trudi da uspostavi demokratiju.

Albanija je naš veran prijatelj i pouzdan saveznik. Možete da računate na SAD kao što SAD mogu da računaju na vas, rekao je Buš, posebno se zahvaljujući na podršci koju Albanija pruža Vašingtonu u borbi protiv terorizma i učešćem u misijama u Avganistanu i Iraku.

Buš je istakao da podržava napore Albanije da se integriše u NATO i pozdravio napredak koji je postignut u reformama sistema odbrane.

Albanija je odlučna da dostigne standarde NATO, a mi smo odlučni da joj u tome pomognemo, rekao je Buš.

Beriša je rekao da je Albanija ponosna na svoje partnerstvo sa SAD i zahvalio Bušu na poseti.

Američki predsednik se pre susreta sa Berišom sastao sa albanskim kolegom Alfredom Mojsiuom, i sa premijerima Hrvatske i Makedonije, Ivom Sanaderom i Nikolom Grujevskim, koji se takođe, nalaze u Tirani.

Džordž Buš je doputovao iz Albanije u Sofiju, gde će sa bugarskim zvaničnicima sutra razgovarati o pitanju Kosova, izgledima zemalja zapadnog Balkana o mogućem daljem proširenju NATO i bilateralnim pitanjima, javila je bugarska agencija BTA.

Posetom Bugarskoj Buš završava višednevnu evropsku turneju. To je druga poseta jednog predsednika SAD ovoj zemlji, pošto je Bil Klinton posetio Sofiju 1999. godine.

 

POLITIKA – SVET I MI – Nedelja, Jun 10, 2007 20:26

 

zastava SFRYugoslavijezastava SFRYugoslavije

 

Memoari poslednjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ izazvali veliko interesovanje u Njujorku

 

images1225px-Putin_%28cropped%29rusija

img70514
Rusija trazi krivce za rat u SFRJ
Politicki komitet UN, zaintrigiran knjigom ‘Kontraudar’, stavice na dnevni red raspravu o raspadu bivse Jugoslavije

Upravo u vreme objavljivanja izvoda iz memoara generala Veljka Kadijevica u beogradskoj stampi, u diplomatskim krugovima u Evropi i SAD, a posebno u UN, nastalo je veliko interesovanje za knjigu "Kontraudar – Moj pogled na raspad Jugoslavije".

Jedan od bivsih savetnika lidera nesvrstanih iz UN, licno se interesovao da li ce knjiga biti prevedena na srpski i engleski jezik.

– Ova knjiga je jako znacajna za medjunarodne krugove u Ujedinjenim nacijama i bice predmet mnogih razmatranja i analiza – rekao je jedan diplomata iz Njujorka. I dodao: – A recenica da su "sve kljucne odluke koje su poslednjih decenija donosile Nemacka i SAD imale isti cilj – raspad Jugoslavije, a gradjanski rat bio je najefikasniji nacin da se to ostvari", koju je izrekao poslednji ministar odbrane SFRJ general Veljko Kadijevic, na promociji svoje knjige Kontraudar 3. oktobra, u Moskvi, najverovatnije ce dobiti svoju politicku procenu u Njujorku.

Naime, po svemu sudeci, Politicki komitet UN ce do kraja godine na dnevni red da stavi raspravu o ratu i raspadu bivse SFRJ.

– Inicijator rasprave ce biti najverovatnije Rusija sa grupom slovenskih zemalja, jer Moskva zeli da se politicki utvrdi odgovornost za unistenje jedne od clanica UN i da se otkrije mehanizam raspada Jugoslavije. Povod za debatu je knjiga "Kontraudar" generala Veljka Kadijevica, koja tesko optuzuje SAD i Nemacku, ali i UN, a pravi razlog za raspravu u UN je pokusaj Rusije da spreci ponavljanje ovog scenarija na Srbiju.

Predlog dnevnog reda za ovu raspravu zvanicno jos nije definisan i dat, ali je i pre nego se to dogodi, procenjeno da su clanice Politickog komiteta UN spremne da otvore debatu o sudbini bivse SFRJ.

– UN zele da odgovore Rusiji i generalu Kadijevicu, ali ce verovatno to uciniti ponavljanjem starih politickih ocena da su Srbi i JNA krivi za rat i raspad Jugoslavije. Budu li clanice trazile procenu uticaja SAD i Nemacke na jugoslovensku tragediju, Amerikanci ce zauzvrat traziti oslobadjanje od krivice, sto moze da iskomplikuje ovu politicku raspravu – procenjuje jedan diplomatski izvor iz UN.

Debata o ratu u bivsoj SFRJ i raspadu Jugoslavije u Politickom komitetu UN moze se ocekivati sredinom decembra, sto se poklapa sa istekom roka za pregovore o Kosovu i Metohiji.

PRENETO IZ APISA

 

APIS-logo

http://www.apisgroup.org/article.html?id=4050

 

 

 

ICPOLogoWeb

Wanted
KADIJEVIC, Veljko

VELJKO KADIJEVIC

 

 

Present family name:

Legal Status

KADIJEVIC

Forename:

VELJKO

Sex:

MALE

Date of birth:

21 November 1925 (81 years old)

Place of birth:

GLAVINA DONJA, Croatia

Language spoken:

English, SERBIAN

Nationality:

Serbia

Offences

Categories of Offences:

WAR CRIMES

Arrest Warrant Issued by:

          BJELOVAR / Croatia, OSIJEK / Croatia, VUKOVAR / Croatia

 

         IF YOU HAVE ANY INFORMATION CONTACT

 

               YOUR NATIONAL OR LOCAL POLICE

 

 

This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s