MANASTIR HILENDARHILENDAR

  

 

f_606e3d66f3 

 Grb-Srbija -KRUNA   y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  Grb-Srbija -PETOKRAKA-2
  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

   http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

f_606e3d66f3 

PRIPREMIJO SLOBODAN SLOBODAN

KALUDJER BEZ GRANICA 
 
Освештавање споснице

Светог Саве

f_606e3d66f3

 

Ово је место свето. То је непрегледни храм највећи на свету. Недирнута природа и Бог свеприсутан у моштима и чудотворним иконама светаца, у златом украшеним храмовима, у светлим ликовима монаха, у побожном псалмопевању и непрекидној молитви подвижника келиота. Ово је срце светског православља. Последња жива икона заборављеног византијског царства. Необично јединствено манастирско краљевство на планети. Са две и по хиљаде монаха а од свог женског рода доступно је само Пресветој Царици ове горе – Богородици.

f_606e3d66f3

 
 
 f_606e3d66f3
 f_606e3d66f3
Св.Сава
 f_606e3d66f3
 Св. Симеон
f_606e3d66f3  
     

 

Освештавање споснице Светог Саве

 

 
Остављајући царски престо и заменивши царску владарску одору скромном монашком ризом Растко је оствариo свој сан и родио се поново у Христу као Сава. Са својим оцем великим жупаном, Сава гради српску царску лавру до данас живи Хиландар.
Крајем јула 1199 године у средишту Свете Горе Кареји, некада монашком станишту званом Меси, а до данас престоници православне  земље где сваки светогорски манастир има своје полсанство, Сава је довршавао испосницу. Беше то мала црква са овалним кубетима крај које се налазила уска келија без прозора. Испред ње, двадесетшестогодишњи Сава, догурао је повећи камен на коме је развукао бели пергамент и исписивао свој Карејски типик:
 
   f_606e3d66f3

hilandar

Подигох и овде у Ораховици место за тиховање, светог и преподобног оца нашег Саве за стан двојици или тројици по речи Госодњо: „Где су двоје или троје сабрани у име моје ту сам и ја медју њима“. Зато ову заповест дајем, сви да знају ни прот нема власти над том келијом ни игуман светога нашега манастира нити ко други од братије да не узнемирава онога који живи у овој келији. И што се налази у тој келији, било вино, било воће, да не узима ништа манастир од тога, нити игуман другима да недаје већ напротив да се ту даје из нашег манастира ради спомена свећа светом Сави, уља 60 литара. „,

                                                                f_606e3d66f3

                           

Даље Сава типиком одредјује: „Да игуман нашег светог манастира скупи сво братство па да сагласно изаберу мужа богобојажљива који би био способан и достојан да живи у келији у том месту….

 Ништа сладје нема од монаштва и ја бих се њему за увек сав предао. А ништа горе од позива који ти свет шаље, да му се вратиш и да му са тим златом ископаним у бунару усамљености, помогнеш. А народ из кога сам дошао вапи за таквом помоћи. Мени је мој родјени отац Симеун још жив. И када он буде отишао Господу Богу ја ћу морати да сам бринем бар о Хиландару ако не и о нечем даљем. Али ова ће ми испосница увек бити склониште, увек ћу моћи да додјем и да се сасвим и без сметњи предам Богу па да се ојачан упутим у даља делања и зато је правим.

До данашњег дана у испосници Светог Саве нису се гасила кандила и престајале молитве и псалмопевања. Овде су се смењивали највећи подвижници српског рода, а данас је ту  на послушању отац Никодим. Захваљујући његовој усрдној молитцви и великом труду државе Србије и бројним ктиторима обновљена је ова светиња коју још зову и посницом или типикарницом.

 У цркви која је саградјена уз Савину келију и последњи пут обнављана у 18 веку чува се чудотворна икона мајке Божије Млекопитатељница и штап Светог Саве Освећеног – жезло звано Патерица. Млекопитатељницу и патерицу сава је донео из Свете земље заједно са иконом Богородице Тројеручице а по завештању светитеља коме је испосницу и посветио.

Испосница у Кареји данас сија новим сјајем,  Вредне руке рестауратора скинуле су вековну прасину са зивописа, икона и камена. Обновљено је дотрајало тако да се и данашња генерација придружује у свом времену да буде на предају будућим вековима.

Онако како нам је говорио сам Свети Сава,  Наше је само оно што дајемо другима.

                                                       ++++++++++++++++++++++++

Света Гора Атонска, јединствена земља монаха, трећи „прст“ полуострва Халкидики. Срце светског православља, последња жива икона заборављеног Византијског Царства. Највећи храм на свету.

f_606e3d66f3

          hilendar 2

Сама природа и положај овог величанственог места одише посебношћу. Брдовит предео, прекривен густим шумама и испресецан небројеним степенастим јаругама, час питом, час суров, окружен бистрим смарагдним водама егејског мора. Полуострвом доминира брдо Атос, камени голи врх који се уздиже на 2033 метара надморске висине и најчешће је забоден у облаке.

У античко доба Атонска гора  била је позната као Аполонијада, а на врху Атоса налазио се храм Зевса.

Црквено предање приповеда да је Мајка Божија, примивши благодат Светог Духа и пошавши на Кипар лађом коју је захватила бура, пристала уз обалу Атонске горе. Многобошци су тада примили Богородицу, слушали њену проповед и крстили се. Тада је, како предање казује, Мати Божија овде учинила бројна чудеса. Пре него што је наставила свој пут поставила је на овој гори једног од Апостола, као учитеља и старешину и благословивши народ додала: „Благодат Божија нека буде на овом месту и над онима који овде бораве чувајући  Заповеди Сина и Бога Мојега. Добра нужна за живот на земљи имаће с малим трудом у изобиљу, живот на небесима припремљен им је и неће одступити милост Сина Мојега од места овога до краја века. Ја ћу бити заступница овог места и топла молитвеница за њега пред Богом.“

Од тог дана када је Пресвета изговорила ове речи, Света Гора се назива њеним вртом.

Под влашћу Рима који је прогањао хришћане Света Гора налазила се све до 313 године наше ере све док Цар Константин није издао указ о грађанским правима и слободи вероисповести хришћана. До тада се монаштво на Атосу већ било поприлично развило. Појавили су се манастири.

f_606e3d66f3

             

Догађај из 442 године одредио је такозвани Авато, закон по којем се особама женског пола забрањује приступ на Атос. Наиме кћерка Теодосија Великог, принцеза Плакидија посетила је манастир Ватопед али се том приликом из иконе Пресвете Богородице зачуо глас који јој је саопштио да одступи. Овај Закон примењује се до данас, а кршен је у неколко наврата током бурне историје, дешавало се да су поједине жене покушавале да кришом ступе  на забрањено им тло.

У IX веку царском повељом даровано је монасима право самосталне управе на Атонсу, а њихов број се тада значајно повећава. Јавља се и словенско монаштво, руско, српско и бугарско. 1453 године, са пропашћу Византије, наступа период турске владавине, али је Света Гора очувала слободу православне вере и самоуправу уз плаћање данка. Царска Русија  у то време значајно помаже Светогорце. 

      f_606e3d66f3    

   Данас се на Светој Гори налази 20 великих манастира, 12 такозваних скитова, мноштво келија и других монашких насеобина, а на њеним литицама подвизавају се пустињаци.

17 манастира су грчке монашке заједнице: Велика Лавра, Ивирон, Дионисијат, Григоријат,  Свети Павле, Ксиропотам, Ксенофонт, Кутлумуш, Пантократор,  Филотеј, Каракала, Дохијар, Есфигмен, Симонопетра, Ставроникита и  Констамонит.

Ту су и наш Хиландар као и руски манастир Пантелејмон и бугарски Зограф. Румуни имају свој скит: Часног Претече на самој литици полуострва.

                                                                                                                

      f_606e3d66f3    

Кареја је средњовековни градић у самом центру Свете Горе. У овој својеврсној светогорској престоници налази се седиште Свештене општине, коју предводи Светогорски прот. Ту су и конаци посланства свих светогорских манастира. За Србе је посебно значајна Испосница Светог Саве у којој се чува чудотвона икона Богородице Млекопитатељнице, а од скора и жезло Светог Саве. У њој свакодневно у молитви и великом подвигу данас ревнује монах Никодим сабрат Хиландарски.

Свету Гору свакодневно посећују бројни поклоници православни верници из целог света, али и многи други људи добре воље. При планирању путовања у ову монашку земљу треба пре свега имати на уму да Атос није туристичко одредиште. Манастири нису хотели и неопходно је поштовати ред и правила у дому оних који су се определили за монашки подвиг, поштујући гостољубље као једну од најзначајнијих хришћанских врлина.

Посету Светој Гори важно је унапред планирати. Датум уласка прецизира се у договору са службеницима у одељењу за поклонике у Светогорском дому у Солуну. Број посетилаца ограничен је на 120 дневно. У Свету Гору  се улази искључиво бродом из луке Уранополис или луке Јерисос. Пре уласка у брод преузима се дозвола- такозвани Диамонтарион уз плаћање таксе од 20  евра. Боравак је ограничен на  четири дана, а у једном манастиру се можете задржати највише 24 часа. Већи број дана на Светој Гори одобрава Пропрат у Кареји када за продужетак постоји оправдан разлог.

У манастиру најпре одлазите у посебан део за госте. По светогорском обичају уз љубазну реч монах гостопримац понудиће вам окрепљење, кафу, ратлук, ракију (ципуру) и  свежу воду, а затим вас одвести у келије са постељама. Такође упознаће вас са распоредом богослужења и временом за трпезу. Боравак у манастиру је јединствена прилика да завирите у ризницу духовности и предокус вечности. Пред одлазак на починак током повечерја у храму, црквењак ће пред вас изнети свете мошти, нетрулежне остатке светих људи и упознати вас са историјом и делом манастирског блага.

У трпезарији се обедује у молитвеној атмосфери. Није пожељан разговор, а са заласком сунца сви се полако повлаче у келије без гласних разговора. На Светој Гори шорц и атлет мајица нису дозвољени као ни снимање камером. Монахе и порте манастира можете фотографисати само уз благослов (одобрење).  Водите рачуна да монаси нису ни туристичка атракција, нити туристички водичи и треба их поштедети сувишног узнемиравања. Такође светогорско правило забрањује лов, риболов и купање на Светој Гори, а само ноћење у манастирима потребно је договорити са манастиром неколико седмица пре доласка. Термин се уговара телефоном или факсом, радним данима у преподневним часовима.

Важно је такође напоменути да  бродови полазе искључиво ујутру, а за дневне групне посете потребно је ангажовати посебан брод (уз поприличну надокнаду) у договору са лучном управом.

Женама остаје могућност да током дана заузму место на једном од бродова који обилазе Атос са удаљености 500 метара од обале.У појединим приликама ове бродове посећују и светогорски монаси доносећи на целивање неку од икона или ковчежић са моштима.

Такође жене могу посетити и неке од  метоха (манастирска имања ван манастира),  какав је рецимо Хиландарски метох Каково недалеко од Јерисоса.

Посете Светој Гори, увек су другачије, а у свакој постоји клица поновног враћања. Бунар Светог Саве налази се у Хиландару и по предању копао га је сам Свети Сава, а ко попије воду са њега увек се изнова враћа Српској Царској Лаври на Светој Гори. За наше људе посета Светој Гори има посебан значај. Овде ће се срести са оним  највреднијим „Што смо од предака наследили  и од потомака позајмили“. Незаборавни су сусрети са хиландарсиким братством и дуге заједничке молитве, празничне трпезе….

  f_606e3d66f3

               

Од дана трагичног пожара живот у манастиру је отежан, а могућност пријема поклоника значајно умањена, али се манастир обнавља (уз помоћ Србије, Грчке и донатора ) и кроз  неколико година  заблистаће старим сјајем. На свима нама је дужност да чувамо задужбину Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог.

Хиландар је најзначајнија наша светиња на овом парчету неба на земљи, Светој Гори Атонској.

                                                            http://www.svetagora.info/

 

 

                                                           ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

f_606e3d66f3 

                          

 

                              f_606e3d66f3

 

 

f_606e3d66f3

kars=1 kars=1

 
 
 
 f_606e3d66f3

                     

                               f_606e3d66f3

 

BY MIKELANGELO

 

                                       DE  BIJBEL VAN DE MAN ZONDER GELOOF 

http://pomozbog.spaces.live.com/blog/cns!463B5C480B69237E!329.entry

—————————————————–
—————————————
—————–
 

SRPSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRPSKE ARMIJE..
 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI – SPSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRPSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com

     

 

This entry was posted in SVETA GORA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s