Nemanjin deževski sabor za nezaborav Zoran Šaponjić =prosledila Boba Borojevic

  

 Grb-Srbija -KRUNA   y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  Grb-Srbija -PETOKRAKA-2
  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

   http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

 
  Dnevne Vijesti GLAS JAVNOSTI

Nemanjin deževski sabor za nezaborav 
zoran saponjic 1zoran saponjic 2
 
 Zoran Šaponjić 
 
 
Prosledila Boba Borojevic
boba_194
BOBA BOROJEVIC
 
Nemanjin deževski sabor za nezaborav
Van: Boba (ckcuboba@yahoo.ca)
Verzonden:
zondag 7 september 2008 16:17:52
Aan:
sn-vesti (sn-vesti@ml.asahi-net.or.jp); sorabia (sorabia@yahoogroups.com); pravoslavnatribina@pravoslavljedanas.info

 Veselin Đuretić
 …"Treća naša prestonica, grad Prizren, pao je danas u pomrčinu. U četvrtoj prestonici, Skoplju, morao bih da govorim o istoriji Aleksandra Makedonskog. Ovo što se dešava sa našom državom i tragično je i komično. I peta naša prestonica, Beograd, pokrivena je danas građansko – ideološkom magluštinom, ni on danas ne zna da govori srpski – rekao je na Saboru akademik Veselin Đuretić…"
==============

Nemanjin deževski sabor za nezaborav

Na svetom mestu i na stopama Svetog Save i Stefana Nemanje, učesnici su se zavetovali da će „ostati i opstati na ognjištima svojih predaka, da će uložiti sve svoje napore da unaprede svoju otadžbinu, da će se međusobno poštovati i jedni drugima opraštati, da će činiti sve da učvrste srpsko jedinstvo, i brisati sve srpske podele’’. Povelju Stefan Nemanja primio je dr Slobodan Samardžić

Kraj temelja Nemanjine prestone crkve, u Deževi kraj Novog Pazara, u selu u kome je Stefan Nemanja postavio temelje srpske državnosti i u kome je, i bukvalno, svaka stopa deo rane srpske istorije, juče je održan sedmi po redu Nemanjin deževski sabor, koji organizuje ovdašnje Udruženje ‘’Ras’’. Okupljanje je u znak sećanja na Nemanjine državne sabore na kojima je rešavao državne probleme i na čuveni Deževski sabor održan 1282. godine na kome je kralj Dragutin srpski presto predao svom bratu kralju Milutinu.

U selu u kome su živeli Župan Nemanja, kraljevi Dragutin i Milutin, u kome su rođena dva srpska cara i nekoliko kraljeva, nedaleko od mesta gde je rođen Sveti Sava, prvi srpski prosvetitelj, juče je pred par stotina uglednih domaćina iz ovog kraja, još uglednijih gostiju iz čitave Srbije pročitan ‘’Zavet Nemanjinog deževskog sabora’’. NJime su se prisutni ‘’na svetom mestu i na stopama Svetog Save i Stefana Nemanje’’ zavetovali da će ‘’ostati i opstati na ognjištima svojih predaka, da će uložiti sve svoje napore da unaprede svoju otadžbinu, da će se međusobno poštovati i jedni drugima opraštati, da će činiti sve da učvrste srpsko jedinstvo, i brisati sve srpske podele’’.

Bista Stefana Nemanje  Čami u sefu banke

Sa mesta koje je 140 godina bilo središte srpske države, nedaleko od Petrove crkve u Novom Pazaru, najstarijeg molitvenog hrama na Balkanu i ispod Đurđevih stupova, juče je sa skupa upućen i zahtev Ministarstvu kulture i lokalnoj samoupravi da iznađu način da bista Stefana Nemanje, koja godinama čami u sefu jedne novopazarske banke, što hitnije i na adekvatan način konačno bude postavljena u Novom Pazaru.

Na zaravni kraj Deževske reke, kraj temelja saborne crkve Stefana Nemanje koji su otkriveni pre dvadesetak godina, juče je ‘’Povelju Stefan Nemanja’’ koju za predan nacionalni rad dodeljuje ovaj Sabor primio dr Slobodan Samardžić i to za, kako je rečeno ‘’čestitu i hrabru borbu za Kosovo i Metohiju’’. Dr Samardžiću povelju je uručio dr Dobrosav Nikodinović, predsednik ‘’Rasa’’.

– Ponosan sam na ovu Povelju. Ovo je nešto što obavezuje čoveka na neprekidni nacionalni rad. Ovaj Sabor važan je, pored ostalog i zbog toga što zadržava, čuva sećanje na Stefana Nemanju, na sve Nemanjiće, na sve druge graditelje duhovnosti srpskog naroda – rekao je dr Samardžić, zahvaljujući na nagradi.

Na nesvakidašnjem času istorije, održanom juče u Deževi, čule su se i čuvene reči Stefana Nemanje, one o narodu koji kad izgubi svoje reči, prestaje da bude narod, besedili su akademici, književnici, pesnici, domaćini iz Deževe…

– Prvo izvorište naše državnosti je Skadar, mesto na kome smo sada je drugo izvorište. Sva druga izvorišta teško danas možemo pohoditi. Kada bih danas govorio u Rubnici, rodnom mestu Stefana Nemanje, morao bih da se obraćam Dukljanima. Treća naša prestonica, grad Prizren, pao je danas u pomrčinu. U četvrtoj prestonici, Skoplju, morao bih da govorim o istoriji Aleksandra Makedonskog. Ovo što se dešava sa našom državom i tragično je i komično. I peta naša prestonica, Beograd, pokrivena je danas građansko – ideološkom magluštinom, ni on danas ne zna da govori srpski – rekao je na Saboru akademik Veselin Đuretić.

Ovogodišnji Nemanjin deževski sabor bio je, inače, posvećen Srbima sa Kosova i njihovom stradanju.

Autor:

 
—————————————————–

—————————————

—————–

 

—————————————————–
—————————————
—————–
 

SRPSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRPSKE ARMIJE..
 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI – SPSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRPSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s