Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu Prosledio Sava Vidanovic

 
 

 Grb-Srbija -KRUNA   y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  Grb-Srbija -PETOKRAKA-2
  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

   http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

 
    Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu
 
 

 Prosledio: САВА ВИДАНОВИЋ

 

 

 

  SAVA VIDANOVIC

    САВА ВИДАНОВИЋ

Ceo njegov zivot u dijaspori posvecen je drustvenom zivotu. Vise puta biran za predsednika Kanadsko-Jugoslovenskog Udruzenja. Clan je i Srpsko Kanadskog Udruzenja. Osnovao je Radio Montreal i etnicki TV program , ciji je urednik bio 12 godina. Bez pomoci sa strane, vlastitim finansiskim sredstvima i napornim radom obavestavao je svet i srpsku zajednicu o aktuelnim politickim dogadjanjima u zemlji. Neustrasivo se borio protiv zapadne mediske fabrikacije dogadjanja u zemlji i satanizaciji Srba   

Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu
Van: Sava Vidanovic (vidanco32@look.ca)

 
Verzonden:
maandag 29 september 2008 23:37:29
CC:
antic.org-SNN (miroslav@antic.org); SRPSKA ARMIJA (the.serbianarmy@hotmail.com); Lyubomir Gruyitch (lyubomir_gruyitch@yahoo.com); istina (redakcija@istina.at); J.E. (zigomatica@videotron.ca); Tika Jankovic (Tika.Jankovic@Micrel.Com); minja m (minja@vlada.ca); Vesna Mijailovic (vesnamir@yubc.net); Milka Radojevic (atmo_mr@yahoo.ca); srbija_medjusljivama (srbija_medjusljivama@yahoogroups.com); Srpski Nomadi (srpski_nomadi@yahoogroups.com); Diana Todic (diana_td@hotmail.com); Zvonimir Trajkovic (tico@eunet.yu); Bozidar Vukotich (bvukotic@bigpond.net.au); cikaskisrbi@chikagoserbs.info; info@srbiusvetu.org

 

Gospodine  profesore Zorane Saicic od sveg srca, sve  pohvale i najlepse cestitke povodom prijema u Akademiju nauka Novog Zelanda.

Sava Vidanovic
Montreal
Canada
vidanco32@look.ca

Subject: Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu

Evo jedne dobre vijesti sa Novog Zelanda. Profesor Zoran Salčić (58), rodjeni Sarajlija, svojevremeno jedan od najmladjih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji, profesor i dekan sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta, danas profesor kompjuterskih sistema na Univerzitetu u Auckland-u, postao je prvi Srbin član Akademije nauka Novog Zelanda (Royal Society New Zealand).

Zoran je primljen u clanstvo Royal Society prije skoro godinu dana, no njegova zvanicna promocija je upriličena tek prije mjesec dana.

Pozdrav,

Nebojsa Joveljic
Papakura, Auckland
 
 
Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu
 
Sarajlija prof. dr Zoran Salčić ušao u krug "vječnih"
 
08/09/2008
 
ZORAN SALCIC 1
 
Profesor Zoran Salčić
 

Vijest je stigla s Novog Zelanda: Profesor Zoran Salčić (58), rođeni Sarajlija, svojevremeno jedan od najmlađih doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji, profesor i dekan sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta, danas profesor kompjuterskih sistema na Univerzitetu u Auckland-u, postao je prvi Srbin član Akademije nauka Novog Zelanda (Royal Society New Zealand).

Desilo se to, zapravo prije skoro godinu dana, ali je tek ovih dana upriličena promocija. Skromna je to svečanost bila: dodjela akademijinih obilježja i upis u knjigu “vječnih”, svečani govori…i riječi zahvale novih članova.

U obrazleženju za profesora Zorana Salčića stoji da je riječ o naučniku koji je svoju međunarodnu reputaciju stekao kroz pionirski rad u domenu reaktivnih mikroprocesora, novih kompjuterskih arhitektura za namjenske i sisteme u realnom vremenu (embedded computer systems), njihovog povezivanja sa jezicima za specifikaciju i programiranje tih arhitektura i njihovih formalnih modela.

Spisak je dugačak i običnom čovjeku nedovoljno razumljiv, ali se sve može sažeti u nekoliko riječi: po srijedi su svjetski vrijedni rezultati njegovih istraživanja koji su publikovani u više od 200 objavljenih radova, sedam knjiga i više od 20 internih tehničkih izvještaja. Zoran Salčić je i glavni urednik časopisa za namjenske komjuterske sisteme (Journal on Embedded Systems) evropske asocijacije za obradu signala (EURASIP). On je supervizirao više od 60 novih doktora i magistara nauka na Univerzitetu u Aucklandu-u i Sarajevu, a rezultatima svojih istraživanja i saradnjom je prisutan u institucijama Azije i Kine, USA i Evrope i naravno Novog Zelanda i Australije.

Do rata Zoran Salčić se vrlo vjerovatno najintenzivnije među mladim naučnicima u Bosni i Hercegovini okušavao u svjetskoj nauci: nakon doktorskih studija u Americi i Sarajevu (postao doktor nauka 1976. godine), povezivao se s naučnicima u Evropi i moćnim proizvođačima računarskih tehnike, ali je izabrao da živi i radi u Sarajevu, na Elektrotehničkom fakultetu koji je u to vrijeme bio doista respektabilna naučna ustanova s izvanrednim kadrovskim potencijalom. Tadasnji “Energoinvest” je ulagao mnogo novca u razvoj tog fakulteta i školovanje nastavnika i studenata, ali je i stvarao uslove da mladi eksperti dobiju šansu u kreiranju razvoja ovog giganta. Tako je Zoran Salčić postao direktor Energoinvestovog IRIS-a, jednog od motora razvoja informatičke industrije u Bosni i Hercegovini…

Rat je sve zaustavio. Nastavnici i studenti fakulteta ostali su uglavnom u opkoljenom gradu. Nastava je nastavljena u posuđenim prostorijama na građevinskom i arhitektonskom, ponekad i na medicinskom fakultetu. Organizovani su i ispiti za studente, dijeljene diplome koje su imale jednaku vrijednost kao i one do rata.

… Profesor Salčić je tada dobio poziv da dođe za nastavnika na Českom Tehničkom Univerzitetu u Pragu, a uskoro nakon toga i s dalekog Novog Zelanda, sa renomiranog Univerzitet u Auckland-u. Tamo je prešao put kroz niz akademskih stepenica da bi za desetak godina postao profesor, što je izuzetno i rijetko zvanje u novozelandskom univerzitetskom sistemu, i evo član najprestižnije naučne ustanove, koja je daleke 1857. utemeljena kao posestrima Londonske kraljevske akademije nauka.

 

 
 
Professor Zoran Salcic has been made a Fellow of the Royal Society of New Zealand

 
9 November 2007
 
ZORAN SALCIC 2 
 
Professor Zoran Salcic (Computer Systems Engineering), one of two University of Auckland academics recently named as Fellows of the Royal Society of New Zealand, has established an international reputation for his expertise in embedded systems — the technologies that control every-day objects like cars, washing machines and alarm clocks.

These involve the use and integration of ICT (both hardware and software) with sensing, signal processing and automation technologies. Zoran is head of the Embedded Systems Research Group in the Faculty of Engineering.

He has pioneered work on semiconductor technologies and reconfigurable systems in the form of customisable microprocessors, and on linking electronic semiconductor systems with optical and micromechanical systems. His contributions bridge the gap between digital systems theory and practice, enabling researchers and engineers to develop new, high-performance modern integrated circuits, and resulting in substantial improvements over traditional software approaches, and increased productivity.

Zoran has supervised more than 60 postgraduate students, and his work has been published in almost 200 refereed papers, seven books, 20 book chapters, and numerous technical reports.

His international reputation has been acknowledged recently with his appointment by the European Association of Signal, Speech and Image Processing (EURASIP) as editor-in-chief of the new Journal on Embedded Systems.

The Royal Society of New Zealand has 340 Fellows and 48 Honorary Fellows, who provide expert advice, promote scientific best practice, and disseminate scientific information.

http://www.ele.auckland.ac.nz/~salcic/

Contact Address:

The University of Auckland
Department of Electrical and Computer Engineering
Private Bag 92019
20 Symonds St , Building 401, Room 1.806
Auckland
New Zealand
 
Phone: +64 9 373 7599 x. 87802
Fax: +64 9 373 7461

Email: z.salcic@auckland.ac.nz

Research

Complex digital systems design and prototyping using FPGAs/FPLDs, hardware description languages, embedded system design languages, reactive embedded systems, custom and reconfigurable computing, application-specific computers, embedded systems and novel applications, automatic vehicle location and mobile computing
 

Teaching

Embedded systems, digital systems design, microcomputing, hardware description languages, field-programmable logic, systems on (programmable) chips, architectures for digital signal processing

Recent publications

http://www.royalsociety.org.nz/Site/About/Default.aspx

ZORAN SALCIC 3ZORAN SALCIC 4ZORAN SALCIC 5 

Prvi Srbin akademik u Novom Zelandu Prosledio Sava Vidanovic
 
 
======================
===========
===

 

SRBSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRBSKE ARMIJE..
 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI – SPBSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRBSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s