Белорусија обнавља храм у Метохији

 

    y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  
  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

      http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

      serbflag

globe2
 
by IRIS & SLOBODAN
 
 
 
 
 

BOGORODICA BY IRIS & SLOBODAN
 
xUhbo1712560-02
sava1
SVETI SAVA
  
                   
SRPSKA HIMNA
 
 

 

 
SVESRBSKI PATRIJAH PAVLE
 
 
 
 Episkop Artemije
 

 
 
 
 
 
Белорусија обнавља храм у Метохији
 
 

2dakoqs

 
Belorusija obnavlja hram u Metohiji‏
Van:

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska (info@eparhija-prizren.com )

Verzonden:

woensdag 5 november 2008 13:25:34

Aan:

srpska.armija@live.nl  

Tekenset:

 
 


05. новембар 2008.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Белорусија обнавља храм у Метохији

 

У септембу ове године у Белорусији покренут је пројекат ”Бела Русија – Сестри Србији”. Основни циљ пројекта је да се путем разних добротворних акција прикупљају средства за обнову једног од разрушених српских храмова на Косову и Метохији. Организациони комитет пројекта, на чијем челу се налази професор Иван Чарота, чине истакнути јавни и друштвени радници Белорусије коју су до сада небројено пута показали да су прави и велики пријатељи Србије и њима братског српског народа. Пројекат који је замишљен као акција трајнијег карактера добио је благослов Његовог Високопреосвештенства Филарета, митрополита Минског и Слуцког и Егзарха Патријарха Московског.

Почетком октобра чланови организационог комитета обратили су се Епископу рашко-призренском Артемију са молбом да одабере један од храмова из поверене му епархије који би се путем овог пројекта обновио. Изабран је храм Свете Параскеве у повратничком селу Дрсник.


Владика Артемије пред демолираном црквом и разрушеним звоником


Повратак Срба у ово село је почео пре три године када је изграђено педесетак кућа за повратнике али због лоших услова живота свакодневно ту борави свега четрдесетак мештана од којих двоје деце. Како сазнајемо од надлежног свештеника, оца Слободана Трајковића, интересовање за повратак је велико тако да би обнова ове светиње била још један подстрек за повратак српског народа на ове просторе. Управо је ово била идеја водиља Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском Артемију да предложи ову древну светињу посвећену Св. Петки да буде обновљена пројектом ”Бела Русија – Сестри Србији”.

Радови који обухватају потпуну обнову ове светиње су:

  • статичка санација цркве
  • покривање цркве
  • конзервација живописа
  • израда иконостаса и црквеног мобилијара
  • изградња звонаре
  • уређење порте.


Прва у низу добротворних манифестација на којој је изложен читав пројекат обнове одржана је 19. октобра у оквиру духовно просветитељског православног сајма у Минску. Презентација је била више него успешна што потврђује велики број људи присутних на презентацији коју је пропратило двадесетак телевизијских екипа.

eparhija=drsnik_02


Спаљене и оскрнављене фреске у цркви Св. Петке (16. век)


Иначе, село Дрсник се налази на 3 км источно од Клине и веома је старо насеље. Помиње се у повељи Стефана Првовенчаног из 1199-1206 где он потврђује дарове које је његов отац Немања даровао Хиландару и набраја између осталих места и Дрсник. Краљ Милутин га поново својом повељом потврђује манастиру Хиландару. То исто чини и цар Душан 1348.  У селу данас постоје црква Св. Петке и на месту које се зове Ћелије црквиште са остацима друге цркве. Црква Св. Петке изгледа да је раније била посвећена св. Николи. То је мала једнобродна грађевина правоугаоне основе, засведена полуобличастим сводом. На источној страни је полукружна апсида. Унутрашњост је богато осликана представама светитеља и сценама из циклуса великих празника и Христових страдања.

Очувани делови на западном источном и северном зиду настали су кад и обновљена црква – седамдесетих година 16.века. По својим стилским и уметничким одликама овај живопис се везује за сеоске мајсторе који су крајем 16. И почетком 17 века делали на подручју обновљене Пећске Патријаршије. Проглашена је спомеником културе 1958. Категорисана је као споменик од изузетног значаја за Републику Србију 1990.

У овом селу је до 1999. године живело око хиљаду мештана, претежно Срба. После НАТО бомбардовања Срби су напустили своје домове а црква Свете Петке је демолирана и спаљена а звоник миниран од стране албанских терориста у присуству италијанских снага КФОР-а. Сви дрвени конструктивни елементи су изгорели. Иконостас и мобилијар су уништени у пламену а пожар је неповратно уништио и колорит живописа и састав фреско малтера. Црквено звоно је украдено а ограда је демолирана и разнета. Сеоско гробље је девастирано.Прес одељење Епархије рашко-призренске

=====================================================================
=========================
===

 BIBLIJA COVJEKA BEZ VJERE BY SLOBODAN PIVLJANIN & IRIS DE VRIES

 

BOJ NA KOSOVU

https://sites.google.com/site/srbskaarmija/Home/boj-na-kosovu-by-slobodan-pivljanin-iris-de-vries

 

   

—————————————————–
—————————————
—————–
 

======================
===========
===

 

SRBSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRBSKE ARMIJE..
 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI – SPBSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRBSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com

 

 

 

 

 

This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s