ПОЛОЖАЈ ДИЈАСПОРЕ- ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ДИЈАСПОРЕ Пише: ТОМИСЛАВ КРСМАНОВИЋ

 

    y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  
  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

           http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

 
ПОЛОЖАЈ  ДИЈАСПОРЕ- ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ДИЈАСПОРЕ
 
  TOMA1[1]
 TOMISLAV KRSMANOVIC

 

 

ПОЛОЖАЈ  ДИЈАСПОРЕ- ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ДИЈАСПОРЕ.

 

Пише: ТОМИСЛАВ КРСМАНОВИЋ

 

 

Распад СФР Југославије и завођење вишестраначја почетком 90-их година прошлог века, као и смена Милошевића 2000 године,  нажалост нису довели до суштинског дисконтинуитета у Србији, још нису заживели  истинска демократија и владавина људских права. Последично, недовољно иновирана Матица, загађена преживелим архаичним острашћеним бирократским менталитетима, није значајније променила дубоко уврежени деценијски однос према Дијаспори, натопљен набојима затрованих, параноичних предрасуда неповерења и одбојности.

Нажалост, ни после познатих промена у Србији, и свим српским земљама, ни дан данас још није сазрела суштинска свест:  ДИЈАСПОРА  ЈЕ  ОГРОМНА  УНУТРАШЊА  РЕЗЕРВА,  КОЈА  УКОЛИКО ЈОЈ  СЕ  ПРИСТУПИ  КАКО  ТРЕБА,  МОЖЕ  СПАСИТИ НАШУ  ЗЕМЉУ, И НАШ НАРОД,  ИЗВЕСТИ  ИЗ КРИЗЕ, јер је дијаспора врло бројна, има огроман капитал, стручне људе, везе, знање.

О чему се овде управо ради?

Суштина коју овде треба истаћи је да  узроци продужене кризе који делају у матицама ,су исто тако пресудно присутни, по систему спојених судова, и у расејању. Локална продужена криминализација  се врло лоше одражава и по судбину наших људи ван земље, како на релацијама  међу Дијаспором и Матицама, тако и у обадва сегмента посебно. .

Ако је раније владала политичка параноја према  политичкој емиграцији , о чему се онда ради данас?  Очигледно,  Матица се према Дијаспори односи још увек маћехински, став Матице није нимало рационалан. Уместо огромне користи коју може имати од наших људи који живе и раде ван земље-опстаје продужена ирационална штеточинска дисквалификација.

Добро је познато да у мафијашкој позавађаној Србији без закона и правде, остарелих и руинираних поданика, постоје моћне мафијашке снаге, које из неких њихових опскурних поставки, о чему ће сада бити речи, опструирају иоле значајније помаке у земљи, укључујући и деценијама сневани повратак дијаспоре у матерински загрљај своје родне земље. 

Не претерујемо, само обзнањујемо необичне и екстремне ставове оних који би требали да буду сушта супротност томе: одмереност и разум. Уместо ранијих идеолошких застрањености, које су биле катастрофалне погрешке за нашу земљу, сада су на снази неке нове : да је данас ушанченим тајанственим моћницима , Спасиоцима нације у мутним временима, све дозвољено да би сачували своје привилегије, опстали на власти;  да су ово тешка времена транзиционе кризе, дивљег капитализма, те  да у свеопштем мутљагу побеђује јачи ген; да је у овом светлу посматрано оправдано да  они приватизују за багателу, отимају , краду, пљачкају; рационализују ( у психолошком смислу-одбранбени механизам): тако је било свугде у свету, и у Америци у време првобитне акумулације капитала још пре 200 година. А Боже мој, касније, када се све смири, онда ћемо завести праведније друштво. Кажу, да су у обавези да на своме путу власти сломе све отпоре, а да то све могу радити неометано, једино ако је народ обеспомоћен. А народ Србије је снемоћао, животари, од данас до сутра, потхрањен, запуштен, у бризи да преживи, у дуговима, забринут за децу, побољева, не спава ноћу, живи у неизмерном страху  за ближње у земљи где се не зна шта носи дан а шта носи ноћ, престрашени  смалаксали људи се снурају као сенке. Овакав слуђен и изнурен народ не може да се стара ни о самом себи, а камоли да се прегања са  осионом размаженом хазурала тајкунијом. Ево једног приступа анализи кризе, неупућенима ово може  изгледати као гротескно, али је нажалост тако.Ово је земља Србија где је све могуће, немојмо се чудити! ,

Не каже се јавно, али се шапуће :моћни тајкуни са претходним предрасудама, сада генетски модификованим, настављају као и раније да саботирају дијаспору . За разлику од ранијих образложења, сада по кулуарима лансирају: дијаспора је врло бројна, богата, стручна, са врло јаким везама са моћним светским  круговима, још има затрованих непријатеља, инфилтрираних шпијуна страних држава; могла би као Тројански коњ да се на превару ушуња, приватизује, инвестира, јача и богати се,  и на крају преотме  власт. Тајкуни имају своју тезу, још један бисер од стврднуте магареће балеге, сличан онима из претходог периода: Дијаспора би Србију препородила, народ би живнуо, ојачао и имао би снаге да се одупре нашем самовлашћу. То никако не смемо дозволити, онда ми не би могли да се поново устоличимо дефинитивно.

Повратак наших расељених људи се блокира где год је то могуће, на сваком кораку у земљи им ударају клипове, спречавају их да се врате, да учествују равноправно у приватизацијама, да равноправно и безбедно инвестирају, да се слободно крећу, да легално гласају ван земље. Не заборавимо да је дијаспора била безброј пута варана: нпр. са донацијама које су завршавале у приватним  џеповима мафијаша; на вишестраначким изборима од 1990 године дијаспора је под упливима свакојаких режимских ( мафијашких) мешетара подржала политичке странке под контролом ондашњег поретка, оне који су их прогонили, уместо да подржи аутентичне опозиционаре кадре да воде Србију препопроду, Дијаспора је изварана допринела (ненамерно) искључењу аутентичне опозиције ; дијаспору су делили, варали, завађали, мунтали, интригирали против поштених патриота у земљи.

Тајкуни заслепљени масним ћаром, кратковидо не схватају да тако чинећи слабе своју државу и народ, да зато осиромашена и изанђала Србија не може да врати Косово, чува Санџак, Војводину, југ Србије, да привређује, да се брани, расплођава.. Као такви су предмет врло интензивне пажње свих оних снага у гео-окружењу и свету,  за њих су драгоцени,  лаћају их се,  инструментализују их да преко њих слабе изнутра Србију и њен народ.

Већина кадрова нове званичне власти жели препород, излазак из кризе, али су уцењени од тајкуна и мафијаша. Тајкуни нажалост претњама, и лажима,  нагоне поједине здраве снаге из званичне власти, да предузимају штетне кораке по дијаспору, да дијаспора буде држана накарадном контролом на ланцу, као што је то било претходних деценија. Дијаспора не схвата ову суптилну игру, и паушално оптужује званичну власт. Чиме мафијашка власт  завађа српске матице и Дијаспору. Посеже се за преживелим жбирима, извлаче се из нафталина свакојака белосветска њушкала широм планете; у подземним кухињама се без престанка припремају рецепти врло лукавих интрига и завада, да  дијаспоре буде подељена од врха до дна.  Као што је и матица.

Изгледа да  у неким тајкунским главама још увек царују наслеђени, погрешно утемељени фараонски концепти, о диктаторском односу  генијалних вођа према већини.обичних ( ”безвредних”) грађана, онима у земљи , и ван ње,  који незрели само треба беспоговорно да слушају шта им они кажу. Раније се то правдало наводним колективним интересима, свеопштим добром,  мудре вође ће одвести апсолутно послушни народ у Обећану земљу, јер непросвећена маса не уме рационално да просуђује, не заслужује демократију, само нека не смета ( можда би ове тезе понекад имале какву такву логичку утемељеност, али под условом да су вође били они који то треба да буду, најмудрији, најморалнији? А знамо да тако није било, видело се то јасно на крају). Зашто државе, нове домовине наших људи дозвољавају, увек су дозвољавале,  локалним властодршцима контролу наших људи ван земље?

Вреди овога пута напоменути да упркос интернета и модерних телекомуникација, постоје и даље дубоке комуникационе баријере између Дијаспоре и Матице , не познају се у довољној мери. Нажалост, дијаспора још увек нема појма о многим стварима које се дешавају у земљи са већином грађана, нарочито када се ради о судству, безакоњу, вршљањима мафијаша, колико наша нација крвари, страда; од кога; како, зашто; знамо добро да већина наших људи када дођу у земљу не схватају како треба ни голготе својих најближих. А они распамећени нити умеју да им то објасне, или се плаше да им о томе пр ичају. А како ће знати шире ? Дијаспора није довољно свесна мешетарења која долазе од смутљиваца из земље. Живимо и даље у свету изолације, незнања, без довољних комуникација, а када се не зна довољно, бујају  лоше процене.и погрешне одлуке.

Сама пак, Дијаспора је жртва непоштовања њених права да се врати у своју земљу, да живи несметано у њој, ради, оплођује свој капитал, да гласа демократски ван земље, када се ради о праву гласа, питању држављанства и пасоша, образовања, асимилације, свакојаке маћехинске запостављености од стране матице, или ван ње.

Овако дисквалификована у земљи и обесправљена ван ње,  иако је врло бројна,  богата , али растрзана и неорганизована, није у стању да  стварно допринесе добробити свога народа.

Ипак, и упркос опструкцијама криминогених сегмената у земљи, препознаје се један квалитетно нов феномен, ипак у вези Дијаспоре сазрева једна незадржива, широка свест о њеној потенцијалној улози и значају у економском и духовном препороду српских крајева у Матици. Што је последица више фактора:

                     Буђење осећаја солидарности са народом  који је нарочито последњих двадесет година, претрпео изузетна страдања, која су била логичан наставак претходне погубне тоталитарне владавине, укључујући и губитак националних територија, Косово, бомбадовање земље

                     Нација је доведена до изумирања, отаџбина просто вапи.

                     Ипак, Дијаспора више зна о Матици него ли раније, одлазе многи млади, ипак интернет на неки начин колико толико( али не довољно)  руши комуникационе баријере.

– Виши образовни ниво, свест многих наших људи, дијаспора је обогаћена искуствима и сазнањима, ојачала је, на Западу су се профилисали многи умни појединци. Ван земље су отишли многи млади образовани људи ( одлив мозгова). Мора се признати да у дијаспори оптималније функционише начело способности, и да постоје погоднији услови да на површин изађу најспособнији, који су стекли образовање  искуство.

-Колективна угроженост Срба збија редове

-Проучавање искустава других дијаспора

-Корените и дубоке гео-политичке промене у свету

                     Демократске промене у земљи

                     Масовна освешћивања наших људи у земљи и ван ње.

Неслоге Срба су данас суштина тешкоћа, препрека, и у земљи,  и ван ње. Док се не оствари слога нема спаса.То је јасно. О томе желим да се изјасним овога пута.

У овоме контексту је врло битно истаћи да не јењавају деценијске неслоге  међу Србима; ово није присутно само у матичним земљама него и широм планете где год живе наши људи. Погледајмо Србију, РС, Црну Гору, свугде букте лоше процене, препирке,  од политичких странака, црквених великодостојника, синдиката, предузећа, НВО; зар се криминалци не обрачунавају вруће, нема дана да неко није убијен, опљачкан. Све је позавађано од врха до дна, распадају се и породице. А када се ради о Дијаспори, ни тамо није много боље, сучељени клубови, удружења, световна лица, хуманитарне организације, интелектуалци. Погледајмо само српске форуме на интернету, они су опустошени и потпуно обезвређени испадима незналица, или плаћених саботера..

Уствари, стављати на дневни ред неслогу, значи  дотаћи суштину проблема : БЕЗ СЛОГЕ НЕМА ИЗБАВЉЕЊА МАТИЦЕ, НИТИ ДИЈАСПОРЕ, слога кућу гради, сетимо се причице из буквара ,о оцу и седам синова, и седам прутова. Сложимо се, обожимо и ородимо. Тек тада ће настати препород.

Данас су лоше процене, неслоге, највећа сметња ефикасном организовању   Дијаспоре у земљама где живе, и њеној интеграцији у препород Србије и матичних земаља. Нема остварења неизмерних спасоносних потенцијала Дијаспоре, док се наши људи не сложе.

Иако у нацији има изузетних интелектуалаца који су у стању да процене узроке неслога, и да пораде да се ова фатална мањкавост отклони, нема правог напора и стања духа да се схвати да се у овој чињеници решава наша судбина. Нажалост, они деле судбину већине, тј.прање мозга, нема објективне анализе нити емотивне дистанце, не умеју да се одупру лукавим интригама. 

Није тешко препознати да су наши људи, у земљи или ван ње,  врло сложена скупина што се тиче политичког мишљења, образовања, свести, стања духа, друштвеног положаја, политичке културе, познавања друштва у коме живе, метода друштвене  контроле, личне зрелости, географског подручја одакле потичу. Нарочито су битне разлике између оних који су остварили добар друштвено-економски статус, који живе лепо  без брига, и оних других, тихе већине. Ови први су склони да буду одмеренији у критикама, нажалост, понекад и на уштрб чињеница..

-из чега проистичу различита виђења актуелног друштвеног стања и кризе

                     овако врло хетерогени сегменти логично, другачије закључују, свако види стварност на свој субјективан начин. А истина је једна,  до ње се долази научним истраживањима.

                     нажалост код нас тога нема, онда неретко превагу односе букачи, уместо умних људи. Знамо добро, ово је наша вековна бољка

                     на основу различитих закључака .настају различити мотиви акције, кују се свакојаки циљеви и путеви борбе за спас. Уместо да се све снаге уједине на научним објективним поставкама, којих нажалост нема.

-ми смо народ кризе, која не траје само неколико деценија, него много дуже, што се одражава  на нашу психологију која је отуда врло специфична. Присутне су импулсивности, пребрзе процене, неосноване омразе,  повређене сујете. Оваква духовна клима није погодна за рационално промишљање. Ствара се погодно тле за тзв. недорасле разбијаче, појаву асоцијалних, стварају се зачкољице, затроване омразе, или бескрајне стерилне препирке. Уместо дијалога чињеница и преваге мудрости. Овде има нешто друго још, оваква психологија појединаца је врло погодно тле за интриге злонамерних плаћених разбијача. А њих има на сваком кораку. Уношење завада је олакшано чињеницом да се наши људи не познају увек довољно, нема међу њима довољно контаката, нажалост није ретко да су присутне пребрзе и погрешне процене. Домаћи мешетари, заједно са појединцима из несрпских нација,  овакво стање умеју вешто злоупотребити да их усмеравају једне на друге, користећи се њиховим манама ,  неусавршеностима, ситним људским сујетама, нереалним амбицијама, искључивостима, њиховом нетолеранцијом, или мегаломанским лидерствима.

Не ради се дакле толико о различитим интересима који стварају заваде, него пре свега о неприлагођеним поступцима, начинима и путевима да се ови витални национални интереси артикулишу, претворе у планске задатке, и имплементирају.

Могло би се констатовати да су наше лоше процене из којих резултирају кобне неслоге, уствари последица недовољне умешности комуницирања, и психолошпке компетенције општења са другима.

А што се може отклонити, један од путева је просвећивање кроз стручну едукацију, може бити врло корисно укључивање психолога експерата за мирење сучељених, разрешавање конфликата

Позивамо на слогу, на поштовање чињеница, уместо увреда и бескрајних штетних стерилних препуцавања. Није важно ко је крив, него је важно да исправимо грешке, спашавајмо што се може спасити, док није касно. .Превазиђимо разлике, сарађујмо.

Вреди напоменути да се политичка и економска криза у земљи продубљују, иако има подоста и помака. Време је да се сви ујединимо и победимо оне који опструирају бољитак. Тумарамо и даље у магли, не постоји научно  урађена анализа кризе, узроци кризе се не познају довољно, нити је направљен чињенично фундиран план мера изласка из кризе.

На реду су потези државе, доста предрасуда и погрешака!- у односу на наше људе ван земље, нека наша држава, уместо продуженог неповерења, рашири широко руке  и прими наше расељење у свој матерински загрљај. Пре свега дијаспори треба отворити врата, укључити је на свим нивоима. Нека наши људи инвестирају, раде, дијаспора може својим капиталом и стручним кадровима бити од велике  помоћи, да својим експертским , менаџерским и другим знањима и потенцијалима прискочи матици у помоћ, да је подупре да се усправи и преваизиђе кризу. Нека јачају свеукупне везе са матицом.

 Време је да се овде почну повлачити мудри потези..Дијаспора треба да се мудро уједини,  и формулише своје кључне ставове и захтеве,  да са њима изађе пред наше људе у расејању, и да  захтева од државе Србије да са њима успостави дијалог ради изналажења најбољих решења.

Српско расејање чини трећину укупне српске популације и с обзиром да је састављено из политичке и економске емиграције, заслужује врло студиозан приступ, а не као до сада аматерски , или никакав, тумарање у магли, било да се ради о одговарајућим државним институцијама, или да је реч о појединцима из Србије или из Расејања .

Отуда се налаже императив:  окупити све што је истински патриотско, добронамерно, поштене интелектуалце, најспособније, све они који имају иза себе видљиве патриотске резултате рада и окупљања, све што је без мрље у биографији, и са таквим кадром прићи решавању нагомиланих проблема.

Измирити се, заједно радити, превазићи заваде и интриге-то је суштина .

    Само на тај начин ће се скупити све што је расуто и усправити све што је посрнуло!

Наши људи ван земље могу својим знањем и оним што поседују извући своју земљу и народ из кризе, и уједно и сами бити успешни бизнисмени и инвеститори тамо где су најпотребнији, вратити се победнички својим сродницима, своме народу, својим родним крајевима.

 

 

              

=======================

==================

===

 

DE BOULEVARD VAN GEMISTE KANSEN (2) GENERAL CRVENE ARMIJE 1946 GODINE = GAVRILI PETROV MITRIC HET GROTE KARATE BOEK VAN KARATE BOB LIBERTY OF THE PRESS = ISBN 978-74724-07-4

 

KLACHT DVD

KLAHT - DVD FILM - OF THE IRIS DE VRIES

piva

stah od ravnogorstva - korice 

 GEHEIM-AGENT VAN TITO

TITOV OBAVESTAJAC BY SLOBODAN PIVLJANIN 

  http://sites.google.com/site/latelierdelaliberte/Home/geheim-agent-van-tito-by-slobodan-pivljanin

 

 

 TITOV OBAVESTAJAC BY SLOBODAN PIVLJANIN 

http://sites.google.com/site/srbskaarmija/Home/dr-slobodan-radojev-mitric-ispovest-jednog-razocaranog-udbasa-feljton-u-danas-od-14-aprila-2004-godine-do-10-maja-2004-godine-plagijat-zorana-jovanovica-desimira-tosica 

  TITO'S MOORDMASCHINE

 TITOVA MASINA ZA UBIJANJE BY SLOBODAN PIVLJANIN

 http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!9497.entry

 

 NEDERLAND'S MAFFIA

 

OPERACIJA BLIZANCI

 OPERATION TWINS I

http://www.willehalm.nl

 OPERATION TWINS II

  www.willehalm.nl

 

CONFESSIONS OF A DISGRUNTLAD SPY

  www.willehalm.nl

 

HUND=goudentip

 http://www.willehalm.nl/degoudentip.htm

 http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=14919

—————————————————–
—————————————
—————–
 

—————————————————–
—————————————
—————–
 

===============================================================

 ADD NEWS ON YOUR SITE FREE!!!

 

TRANSLATE

  http://translate.google.com/translate_t?hl=nl

 

—————————————————–
—————————————
—————–
 
 

SRBSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRBSKE ARMIJE..
 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI – SPBSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRBSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com  

 

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s