КО СЕ БОГУ МОЛИ, ЗА КРИЗУ НЕ БРИНЕ = Радмила Лончар

 

   y1pn31KDOoQTghGiV8CdkN-eSP5Y2ARZxHBYr_wncWikID5V_q9rXfnjV2VL7DM_sZHYCK-HKF8_mE  

  
SRBSKA ARMIJA

SRBSKA ARMIJA JE SRBSKI NAROD!

SRBSKI NAROD JE SRBSKA ARMIJA!

  http://www.crazyprofile.com/scroller/scroller-sign.swf
Get a scroller sign at http://www.crazyprofile.com.com!

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

SLOBODAN PIVLJANIN

DIREKTOR & IZDAVAC

IRIS DE VRIES

4 JANUARI 194210 JANUARI 2006

by IRIS & SLOBODAN
 
 
 
 
 

BOGORODICA BY IRIS & SLOBODAN
 
xUhbo1712560-02
sava1
SVETI SAVA
  
  
SRPSKA HIMNA
 
 

 

 
SVESRBSKI PATRIJAH PAVLE
 
 
 
 Episkop Artemije
 
 
 
  
 
 
КО СЕ БОГУ МОЛИ, ЗА КРИЗУ НЕ БРИНЕ  Радмила Лончар
 

PROSLEDIO Željko Slavković 

 
 

2dakoqs

 

 Željko Slavković

 
Date: Mon, 5 Jan 2009 22:26:41 +0100
To: pravoslavnatribina@pravoslavljedanas.info
From: info@eparhija-prizren.com
Subject: [tribina] Protosindjel Simeon: Ko se Bogu moli, za krizu ne brine

 

05. јануар 2009.

Извор: Вести

Преносимо интервју протосинђела Симеона за ВЕСТИ из Франкфурта, независни и најтиражнији дневни лист дијаспоре на српском језику за Европу, Америку и Аустралију, објављен 04.јануара 2009. године

 

 

Протосинђел Симеон Виловски – игуман манастира Бањска

 

КО СЕ БОГУ МОЛИ, ЗА КРИЗУ НЕ БРИНЕ

 

Молитва је најприснији разговор са Господом, подсећа овај духовник са Косова и Метохије и напомиње да је непознавање своје вере узрок заблуда, сујеверја и кривоверја

 

Уочи најрадоснијег хришћанског празника, дана рођења Исуса Христа – Сина Божјег, протосинђел Симеон, игуман манастира Бањска са Косова и Метохије, говори за "Вести" о снази молитве и значају Божића за православне Србе у отаџбини и расејању.

Божић нас, напомиње овај духовник, уводи у саму суштину хришћанске вере, он је својеврсна мистагогија (тајноводство), која нас на тајанствен и чудесан начин изводи из овога света и преводи у другу стварност, стварност божанских вредности и вечних истина, које неупоредиво надилазе пролазне категорије овога света и оплемењују човеково биће одсјајем вечности:

– Својим смислом и својим садржајем празник Божића саопштава свету "једино ново под сунцем"- тајну оваплоћења Бога, тајну силаска Бога на земљу и сједињења божанства и човекове природе у Христовој личности. Самим тим овај празник је изнад сваке кризе и узводи човека изнад свих криза овога света, помажући му да у свом животу пронађе смисао.

 

У односу на друге православне народе, колико су Срби истински верници, а колико традиционалисти који своју веру доживљавају фолклорно?

– Срби се налазе на путу да од традиционалиста постају истински верници, али је то идеал који у потпуности ниједан народ не може достићи. Српски народ практиковању своје вере у великој мери приступа фолклорно, крећући се често по површини и задовољавајући се спољашњим манифестацијама вере не силазећи, међутим, у дубине православних истина, да би тамо открио сву лепоту и узвишеност вредности које православље носи. Требало би, стога, да се у познавању своје вере угледамо на народе који показују много више зрелости и спремности на жртву у том погледу.

 

• У какво стање човек може себе да доведе, али и да себи помогне молитвом?

– Молитва је најприснији начин општења човека са Богом, она човека узводи Богу, обожује га, чини га сличним Богу, ублажује грубост његове душе, његових поступака и навика. Молитва је најсигурнији, али и најнеопходнији начин приближавања човека Богу. И Бог не касни да помаже човеку у молитвеном напору. Али, молитва без духовног надзора, или покретана људском сујетом, молитва са нечасним циљем – може човека довести у озбиљан духовни проблем.

 

Да ли у својим молитвама човек заиста зна коме се обраћа, да ли је потпуно свестан ко је и шта је Бог, колика је његова љубав и моћ?

– Човекова свест о Богу и његовим особинама аналогна је човековој духовној зрелости. Та свест шири се и изграђује трудом човека на достизању хришћанских врлина, између осталог и трудом у молитви. Управо трудом на молитви човек се постепено приближује Богу и постаје свестан пред ким се налази и коме се обраћа.

 

На који све начин и каква молитва и вера може да помогне човеку да буде бољи, као и да се одагна светогрђе сваке врсте, пакао црних мисли и злих дела којих је све више у свету?

– Истрајна молитва, чиста, предана, под духовним надзором – сигуран је пут ка духовном напретку човека. Напредак у молитви доноси собом истовремено избављење од греха и злих дела.

 

Како тумачите проблем религијског карактера код оних православаца и хришћана уопште који мисле да је Бог антропоморфно биће, односно да је то невидљиви човек са великом брадом који управља људским животима без њиховог утицаја?

-Непознавање своје вере узрок је заблуда у које људи западају, узрок сујеверја и кривоверја. Бог је Света тројица, један по суштини а тројичан по Лицима – Отац, Син и Свети дух, а није никакво антропоморфно биће. Друго лице Свете тројице, Син, очовечио се у личности Исуса Христа, узевши на себе људску природу. Могуће је да поменуте представе настају под утицајем римокатолицизма који, одступивши од пута Истине, приказује Бога Оца као старца са дугом брадом. Та слика супротна је Откровењу и представља велику догматску заблуду, која се одсликава и у свакодневном животу римокатолика.

 

У чему је разлика и квалитет молитве и вере православних у односу на друге хришћане, али и остале религије ?

– Православна црква је чувар и ризница праве и непатворене вере, коју је Христос донео људима. Та вера представља бесцен (непроцењиво) благо очувано у Православљу и све што из те вере извире, па тако и молитва, има вечну вредност и несравњиво је са догмама осталих хришћанских деноминација, које су у великој мери исквариле разне аспекте хришћанског учења, а поготово је неупоредиво са учењем осталих религија, које, не верујући најпре у Тројичног Бога, немају елементе који би могли на било који начин помоћи човеку или га спасти.

 

Како би требало православни Срби да прослављају највеће празнике као што су Божић, Васкрс или крсна слава?

– Прослављање највећих хришћанских празника треба да нас уведе најпре у смисао и значење тих празника, да бисмо кроз њих спознавали спасоносно дејство и преображујућу снагу, јединственост и непоновљивост вредности наше вере. Требало би да буде подстицај на упознавање са истинама православља, на разоткривање дубина које оно садржи, подстицај на богомислије и зароњавање у бескрајну пучину духовне литературе, изградњу свести да је духовно претежније од материјалног. Прослављање хришћанских празника требало би да нам помогне достизању идеала ради којега је Бог постао човек – да би човек могао постати Бог по благодати.

 

Да ли бисте прокоментарисали комерцијализацију верских празника: општу потрошачку помаму, преједање, пијанчење у празничне дане?

– Карактеристике наведене у вашем питању потпуно су стране хришћанском учењу и основним постулатима духовног узрастања. Заправо, могли бисмо да кажемо да су потпуно супротне карактеристикама описаним у претходном одговору и да удаљавају човека од идеала Христове парадигме. То извитоперено "прослављање" хришћанских празника, толико карактеристично за Запад и до савршенства развијено на Западу, све више маха узима и међу Србима, не само онима који живе на Западу, него и међу онима у отаџбини. Треба знати да је оно производ духа протестантизма и римокатолицизма и не треба га уводити у бистру воду православља.

 

МОНАХ СА ДВА ФАКУЛТЕТА

Протосинђел Симеон (Виловски) рођен је 1963. године у Београду. Монашки пут започео пре двадесетак година у манастиру Црна Река код тадашњег игумана оца Артемија, сада епископа рашко-призренског. Прошавши манастирска послушања у суровим условима црноречке пустиње, примио је монашки постриг 1991. године на празник Светог архангела Михаила из руке владике Артемија.

• На почетку обнове Високих Дечана духовном инфузијом из Црне Реке распоређен је у Дечане са још неколицином црноречких монаха. Убрзо након постављања епископа Артемија на трон Епархије рашко-призренске био је премештен у Призрен, на службу епископу. Завршио је Теолошки факултет у Солуну и Економски факултет у Београду.

• Именован је за игумана манастира Бањска, обновљеног 2004, након 520 година проведених у рушевинама. Осим дужности игумана манастира Бањска, налази се на положају секретара епископа Артемија.

 

ЧУВАЈТЕ СРПСТВО

 

Која је Ваша празнична порука Србима у расејању?

– Да чувају српство јер српство је неодвојиво од православља, његов је стожер православље и оно израста из православља, а при том не губи свест о националној припадности, чувајући духовни идентитет и историјско достојанство свога народа. У данашњим узбурканим водама овога света, где се великом силином намеће дух западне цивилизације, који стреми тиранији читаве васељене, једина истинска брана немилосрдном процесу глобализације јесу начела Христове науке, коју су као лучу кроз векове светске историје храбро носили и чували наши преци, да би је предали данашњим генерацијама.

 

Разговарала: Радмила Лончар

 

 

SRBSKA ARMIJA BR.8 STRANA 120B

SRBSKE DEMONSTRACIJE U NJUJORKU =

VRHOVNI KOMANDANT SRBSKE POLICIJE SLOBODNE DRZAVE SRBIJE VLADE U EGZILU VUKIC SLAVKO

NOSI SRBSKU ZASAVU SA KRSTOM I CETIRI SLOVA SSSS …

 

  SRBSKA ARMIJA BR.12 – 21 DECEMBAR 1993 GODINE

 

SRBSKA ARMIJA BR. 12 

VRHOVNI KOMANDANT SRBSKE ARMIJE ZA KOSOVO I METOHIJU MILE VUKOTIC

 

                                         

JANKO VUKOTIC

 

 

 

                                         

 

MOJKOVACKA BITKA PRVI DEO

 
 

                                         

                                           

  SRBSKA ARMIJA

                                         

  MINISTAR ODBRANE SLOBODNE DRZAVE SRBIJE VLADE U EGZILU AMRISKI GENERAL BESMRTNI NIKOLA KAVAJA

                                         

=======================

==================

===

 

DE BOULEVARD VAN GEMISTE KANSEN (2) GENERAL CRVENE ARMIJE 1946 GODINE = GAVRILI PETROV MITRIC HET GROTE KARATE BOEK VAN KARATE BOB LIBERTY OF THE PRESS = ISBN 978-74724-07-4

 

KLACHT DVD

KLAHT - DVD FILM - OF THE IRIS DE VRIES

piva

stah od ravnogorstva - korice 

 GEHEIM-AGENT VAN TITO

TITOV OBAVESTAJAC BY SLOBODAN PIVLJANIN 

  http://sites.google.com/site/latelierdelaliberte/Home/geheim-agent-van-tito-by-slobodan-pivljanin

 

 

 TITOV OBAVESTAJAC BY SLOBODAN PIVLJANIN 

http://sites.google.com/site/srbskaarmija/Home/dr-slobodan-radojev-mitric-ispovest-jednog-razocaranog-udbasa-feljton-u-danas-od-14-aprila-2004-godine-do-10-maja-2004-godine-plagijat-zorana-jovanovica-desimira-tosica 

  TITO'S MOORDMASCHINE

 TITOVA MASINA ZA UBIJANJE BY SLOBODAN PIVLJANIN

 http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!9497.entry

 

 NEDERLAND'S MAFFIA

 

OPERACIJA BLIZANCI

 OPERATION TWINS I

http://www.willehalm.nl

 OPERATION TWINS II

  www.willehalm.nl

 

CONFESSIONS OF A DISGRUNTLAD SPY

  www.willehalm.nl

 

HUND=goudentip

 http://www.willehalm.nl/degoudentip.htm

 http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=14919

-----------------------------------------------------
—————————————
—————–
 

SRBSKA ARMIJA NE
ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U
CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I
MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRBSKE
ARMIJE..

 

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI –
SPBSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI – MI SE U SVEMU
RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI  ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE
KOLONE… I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE
KOMENTARE…

SRDACNO

GLAVNI UREDNIK SRBSKE ARMIJE

DR. SLOBODAN PIVLJANIN

 

card1

POSALJITE VAS KOMENTAR

srpska-armija@hotmail.com

 

Advertisements
This entry was posted in Nieuws en politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s